Nederland is zijn AAA-rating kwijt bij Standard & Poors. De Nederlandse 10-jaars rente reageert echter amper op de downgrade. Ook minister Dijsselbloem maakt zich nauwelijks zorgen. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Banken die in het verleden geleden verliezen kunnen gebruiken om de kapitaalratio’s op te krikken om daarmee aan de kapitaaleisen van toezichthouders te voldoen. En dat ten koste van de belastingbetaler. In Spanje gaat het gebeuren. Dat zit als volgt in elkaar. Bloomberg meldt dat als het aan de Spaanse regering ligt, banken in het verleden geleden verliezen mogen aftrekken van de belastbare winst, winst die nog in de toekomst moet worden gehaald. Het belastingvoordeel, dat wordt gegarandeerd door de overheid, telt als kapitaal, wat de banken moet helpen voor de tests van de ECB te slagen.

2. Standard & Poor’s heeft de kredietrating van Nederland verlaagd van AAA naar AA+ en de outlook daarbij op stabiel gezet nadat de kredietbeoordelaar de outlook twee jaar geleden had verlaagd naar negatief, en waarschuwde voor een downgrade. De belangrijkste reden voor de downgrade zijn de zwakke groeivooruitzichten en de negatieve groei van het bbp per hoofd van de bevolking van 0,1 procent in de periode 2006-2016. S&P verwacht dat het Nederlandse bbp pas in 2017 het niveau van 2008 evenaart. We zitten dus over de helft in een verloren decennium, en Nederland presteert ondermaats vergeleken met vergelijkbare economieën. Met andere woorden: Nederland is zichzelf nodeloos aan het verarmen, want volgens S&P is de aanbodskant van de economie sterk.

3. De Nederlandse 10-jaars rente reageert vanochtend nauwelijks op de downgrade. Het renteverschil ten opzichte van de Duitse 10-jaars rente was tegen de klok van half tien met 0,01 procentpunt tot 0,34 procentpunt. Na Duitsland en Finland kan Nederland nog steeds het goedkoopst lenen in de eurozone, maar Oostenrijk zit ons op de hielen. Ook de rest van de rentecurve laat weinig beweging zien.

4. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde de downgrade teleurstellend, maar zei dat de markt er al op had geanticipeerd.

5. S&P verhoogde juist de outlook voor Spanjes BBB-rating van negatief naar stabiel in de verwachting dat de economie gaat aantrekken en er sprake zal zijn van overschotten op de lopende rekening van de betalingsbalans.

6. Abenomics, de gecombineerde monetaire en fiscale stimulering om de deflatie en stagnatie van de Japanse economie te bestrijden, lijkt steeds meer aan te slaan. De kerninflatie, de inflatie zonder vers voedsel (de inflatiemaatstaf die de centrale bank als doelstelling hanteert), steeg in oktober voor de vijfde maand op rij. De toename bedroeg 0,9 procent vergeleken met dezelfde maand in 2012. Japanse centrale bankiers hebben echter aangegeven dat het moeilijk zal worden om de inflatie structureel op 2 procent te krijgen.

7. Pech voor managers en de rest van het personeel bij het Duitse nutsbedrijf RWE, die niet zullen profiteren van hogere lonen in Duitsland. Een Duitse krant heeft gemeld dat omdat het bedrijf in zwaar weer verkeert, de lonen van 1.500 managers niet omhoog kunnen in 2014. Ook de andere 14.500 werknemers moeten genoegen nemen met bevroren salarissen.

8. Handelaren kijken vandaag uit naar de voorlopige inflatiecijfers voor de eurozone, die statistiekbureau Eurostat om 11 uur publiceert (de cijfers zijn inmiddels bekend). Vorige maand daalde de inflatie vergeleken met dezelfde maand in 2012 naar 0,7 procent, het laagste niveau in vier jaar tijd. Economen gepolst door Bloomberg verwachten dat de inflatie in november naar 0,9 procent steeg, wat nog steeds ver onder de doelstelling van de ECB van 2 procent ligt.

9. Eurostat zal ook de werkloosheidscijfers voor de eurozone bekendmaken. Waarschijnlijk bleef de werkloosheid staan op het recordniveau van 12,2 procent.

10. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend vlak geopend. Volumes zijn laag, want Wall Street heeft een lang weekend genomen vanwege Thanksgiving op donderdag.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl